Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Divlja ruža   Latinski naziv za divlju ružu je Rosa canina L. (Rosceae)   Divlja ruža raste kao žbun sa uspravnim ili povijenim granama koje su prekrivene tvrdim bodljama. Listovi su neparno perasti sa testerasto nazubljenim listićima. Cvetovi su u cvastima, retko su pojedinačni, boja im je bledo ružičasta.


   Raste na raznim tipovima zemljišta i podlogama, u svetlim šumama, livadama I pašnjacima. Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Evropi, severnoj Africi I zapadnoj i cenralnoj Aziji.


   Lekovitost

   Lekoviti deo biljke je osušeni plod šipak i sadrži tanine, pektine, šećere, voćne kiseline, flavonoide, vitamine C, E. K, karotine i masno ulje u semenu.
      


   Upotrebljava se kao tonik i blago sredstvo za skupljanje tkiva, kod letnjih dečijih proliva, kao blago sredstvo za izmokravanje. Koristi se i kao čaj za uživanje i vitaminski napitak.   Čaj – priprema i uoptreba

   Jednu do dve kafene kašičice usitnjenog ploda potopite u 200 ml hladne vode, i ostavite da se natopi, zatim prokuvajte i procedite. Pijte po jednu šolju čaja više puta dnevno..

   Ishrana

   Od svežih plodova šipka kuva se džem.
Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Komentariši sa BLOGGER profilom
  • Facebook Komentariši sa FACEBOOK profilom
  • Disqus Komentariši koristeći Disqus

Нема коментара :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]