Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Hristov trn

   
Za Hristov trn, ređe se koristi i naziv Božiji trn. Euphorbia mili, skulentna biljka, poreklom s Madagaskara, odomaćila se u Evropi. Vrlo je otporna i lako se prilagodila na evropsku klimu. Ima preko 2000 vrsta. Stablo je prekriveno sitnim dlačicama, na svakih 3-4 cm izrasta trnje, a i direktno iz stabljike izrastaju listovi.

   Prosečna visina biljke je 60 cm, voli puno svetla tokom celog dana i suvi vazduh i može da izdrži letnje vrućine i zato joj tokom leta prija boravak na tersama ili u dvorištu. Zalivajte je umereno i to tek kada se zemlja osuši. Voda ne sme  da dođe u dodir sa listovima i stablom jer onda trule. Đubri se jednom u dve nedelje sa polovionom preopručene doze.


   Zimi je neophodno da se unese u zatvoren prostor gde je temperatura od 13 do 16 stepeni. Zimsko zalivanje je umereno tek da se ne osuši korenov sistem. Tokom zime lišće može da joj opada ako se
previše zaliva ili ako joj je hladno. Kad se voda i temperature regulišu ona lako obnavlja nove listove. Ne voli da se pomera i okreće, što takođe može da dovede do opadanja lišća.


  Hristov trn se u proleće veoma lako razmnožava, reznicama koje treba skinuti sa biljke oštrim nožem ili baštenskim makazama. Obavezno koristite rukavice zato što je mleko koje izlazi iz biljke otrovno. Reznicu obavezno kratko potopite u mlaku vodu da se zaustavi protok sokova i ostavite da odstoji 24 sata, da rezna rana zaraste, Zatim ih posadite u supstrat koji je mešavina peska i zemlje, može i u supstrat za kaktuse, Važno je da zemlja, u kojoj je posađen hristov trn, bude vodopropusna.



   Oblik biljke možete da regulišete orezivanjem. Prirodno raste u vis, a možete i da nakon nekoliko nedelja, kad se dobro zakoreni, odrežete vrh biljke i da formiorate žbun jer će da pusti bočne izdanke. Cvetovi su brakteje, koje mogu da budu crvene, roze, žute ili bele boje.

Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Komentariši sa BLOGGER profilom
  • Facebook Komentariši sa FACEBOOK profilom
  • Disqus Komentariši koristeći Disqus

Нема коментара :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]