Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Zamija


Zamiia (Zamioculcas zamiifolia) je sukulentna zimzelena biljka koja vodi poreklo iz istočne Afrike. Odrasla biljka može da dostigne visinu do jednog metra. Odlikuje se malim, mesnatim i glatkim zelenim listovima. Vrlo je popularna kao sobno cveće.



Održavanje – Zamija nije zahtevna biljka i njeno održavanje je lako. Najbolje uspeva na svetlom mestu, ali da nije direktno izložena sunčevim zracima. Može da uspeva i u slabije osvetljenim prostorima, poluhladovini ili potpunoj senci sa malo dnevne svetlosti. Prostor za zamiju treba da bude na na istočnoj ili zapadnoj strani. U zatvorenom prostoru može da bude tokom cele godine.
Na svetlijem mestu, listovi će početi da gube tamnozelenu boju, što ne ugrožava razvoj biljke.
Najbolja temperatura za gajenje zamije je u rasponu od 20 do 25 stepeni. Ukoliko se nalazi na toplijem mestu intenzivnije će da stvara nove listove i zbog toga treba redovno da se orošava. Najniža temperatura na kojoj zamija može da uspeva je 15 stepeni. 
Ako je tokom leta iznesete napolje neophodno je da, kao i zatverenom prostoru, ne bude izložena direktno na suncu već na nekom senovitom i zaklonjenom mestu. Leti se iz rizoma razvijaju nove grane i listovi. Ako se biljka nalazi napolju, neophodno je da je unesete u zatvoren i zagrejan prostor čim nastupe hladniji dani. Tokom zime zamija će u zatvorenom prostoru znatno sporije da raste.

Zalivanje – Od viška vode rizom zamije će da istruli, a listovi da požute, zbog toga se ne zaliva mnogo. Na sobnoj temperaturi dovoljno je da se zaliva jednom mesečno ali obilnije, dok je u letnjem periodi potrebno da se zaliva nešto češće.
Višak vode koji se izlije u podmetač obično mora da se prospe, da ne bi došlo do truljenja rizoma. Između dva zalivanja zemlja u saksiji treba dobro da se prosuši.
Ukoliko preterate sa zalivanjem, što ćete da primetite u promeni boje na listovima, napravite dužu pauzu u zalivanju kako bi se zemlja dovoljno osušila.



Presadjivanje -  Zemlja u koji se sadi zamija treba da bude porozna, (da bi brže propuštala vodu), slična onoj za kaktuse i sukulente. Dobro uspeva i u humusnom supstartu. Nije potrebno često presađivanje sve dok se saksija ne napuni rizomima, malim stabljikama koje rastu iz rizoma.

Prihrana – Zamija ne zahteva prehranu. Tokom vegetacije može da se prihranjuje vrlo blagim đubrivom jednom nedeljno.


Razmnožavanje – Zamiju se najjednostavnije razmnožava listovima, tako što ćete listove da otkinete sa grane i da ih pobodete u vlažnu zemlju. Listovi će da se osuše a u zemlji će da se razviju mali rizomi iz kojih će da izrastu nove biljke. Razvijanje novih rizoma je dug proces i traje po nekoliko meseci, može da se ubrza tako što će posuda sa zasađenim listovima da se umota u providni najlon i da se tako zadržava vlaga i poveća temperature, što ubrzava rast rizoma.
Drugi način razmnožavanja je deljenje rizoma ili odvajanje stabljika biljke. Pre presađivanja odvojeni deo biljke treba da se prosuši, da mu se zaceli rezna rana jer će u suprotnom početi da truli. Kada se prosuše mogu odmah da se sade u saksiju.
Zamiju je najteže razmnožavati ožiljavanjem grana, jer one vrlo često odmah istrule u vodi.


Napomena – Zamija je otrovna biljka, do trovanja može da dođe ako se proguta neki njen deo. Biljka obavezno mora da se drži van domašaja dece i kućnih ljubimca.

Feng šui – Zamija je biljka koja aktivira polje novca i sreće, upija negativnu energiju. Zbog toga je poznata kao biljka novca.

Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 коментара :

  1. Дали zamija е исто со zamioculcas? Една госпоѓа рече дека не е а јас знам дека латинско име на замија е zamiokulkas zamiifolia

    ОдговориИзбриши
  2. Ne raste prosto ćuti, šta da radim

    ОдговориИзбриши
  3. Moja je super, čak će za neki dan da ima i nekoliko cvetova😊

    ОдговориИзбриши


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]