Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Paprat


Paprat zahteva malo pažnje u sobnim uslovima, kao i u bašti, pa je omiljena među ljubiteljima cveća, koji tek počinju da uzgajaju bilje. Međutim, treba znati da, ne postoji biljna vrsta koja ne zahteva nikakav trud.
Ukoliko planirate da gajite paprat u bašti, pre sadnje, treba dobro da isplanirate prostor rezervisan za ove biljke i da ga oivčite kamenjem i ciglama. Paprat je vrlo dekorativna, ali i “nestašna”, pa ume da “pobegne” iz leje.

Paprat raste sporo, ali živi dugo. Izaberite mesto u hladovini i posadite svoju biljku, a ako je zemlja u Vašem vrtu siromašna organskim materijama, dodajte veću količinu komposta i organskih materija. Biljci godi vlažno, ali propusno zemljište, pa u sadne jame možete dodati zemlju u koju ćete staviti malo kamenčića. Nakon sadnje zalijte je i sačekajte da se oporavi i navikne na novi životni prostor. Imajte na umu da često zalivanje ispira zemljište pa je potrebno dodatno prihranjivanje. Biljku obavezno zaštiti od hladnoće. Osetljive (egzotične) vrste iskopajte iz bašte i tokom zimskih meseci čuvajte u zatvorenom prostoru. One otpornije možete da ostavite napolju, ali ih prekrijte novinama i kartonom da im se ne bi smrzao koren. 

Od novembra do marta paprat ne treba prihranjivati. U tom periodu većina biljaka miruje (izuzev kaktusa i sukulenata) i nema potrebe da menja hemijski sastav zemljišta. Međutim, tokom perioda intenzivne vegetacije treba ih redovno prihranjivati tečnim djubrivima na svake dve nedelje. Mnogi upotrebljavaju razne domaće preparate (supu od koprive, crni čaj, vodu u kojoj je kuvano povrće, pa čak i onu u kojoj je oprano meso), ali iz iskustva znamo da su tečna đubriva pravi izbor jer obezbeđuju optimalnu količinu hranljivih materija. Ova sredstva nisu skupa, jednostavno se koriste i ne proizvode neprijatne mirise.

Štetočine i bolesti ne napadaju često ovu biljku, ali ako nastanu problemi vrlo su delotvorni blagi insekticidi ili fungicidi, koji, ukoliko se koriste na odgovarajući način, daju dobre rezultate već posle nekoliko tretmana.

Kućna paprat "Nefrolepis"
Najbolji period za presađivanje paprati jeste proleće, jer se biljka tada budi i počinje da buja. Ukoliko je zimovala u kući, možete da izneste saksiju u dvorište, a ako je prezimila napolju, trebalo bi osvežiti zemlju. Kada paprat izvadite iz stare saksije, uklonite zemlju, očistite koren i dobro ga pregledajte da li imi neka eventualna oštećenja, naravno ako ima pažljivo ih otklonite. Ukoliko ima znakova bolesti, takođe vešto i pažljivo otklonite zaražene delove korenskog sistema. Nakon toga biljka je spremna za ponovnu sadnju. 

Paprat voli humusno, rastresito i umereno vlažno zemljište (ne voli zadržavanje vode), što odgovara opisu tipičnog šumskog tla. Ukoliko želite da je posadite u bašti, treba da iskopate jamu i preko zemlje stavite sloj trulog lišća ili zrelog komposta debljine 20cm. Zatim postavite biljku, te je prekrijte mešavinom humusa, baštenske zemlje i malo peska. 

Biljke posađene u vrtu nikada ne zalivati crevom, jer jak mlaz vode može da ošteti listove i ogoli koren, koji kada ostane bez zaštitnog sloja zemlje počinje da se suši. Uz pridržavanje saveta i pravilnu negu, Vaša biljka će dugo krasiti Vaš životni prostor i okruženje.

Paprat - saveti o nezi biljke
Kućna paprat "Nefrolepis"

Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Komentariši sa BLOGGER profilom
  • Facebook Komentariši sa FACEBOOK profilom
  • Disqus Komentariši koristeći Disqus

Нема коментара :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]