Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Mirođija



   Latinski naziv za mirođiju je Anethum graveolens L. (Apiaceae)
Stabljika je okrugla, šuplja, tanko izbrazdana, u gornjem delu razgranata.
Cvetovi su sitni i žuti, a plod je jajast, mrkožut, sa pet rebara.




Poreklom je iz jugoistočne Azije.
Mirođija se gaji.
Lakoviti deo biljke je osušen plod Anethi fructus) i nadzemni deo (Anethi herba).




Plod mirođije sadrži do 4% etarskog ulja,koje sadrži karvon i dilapiol, kafenu i hlorogensku kiselinu, masno ulje, kumarine (umbeliferon i skopoletin).
Upotrebljava se kod poremećenog varenja, za smirivanje grčeva i bolova u organima za varenje, za olakšavanje izvacivanja gasova i za olakšano izmokravanja.




Kod osetljivih osoba koje su u kontaktu sa biljkom i biljnim sokovima može da dođe do preosetljivosti na sunčeve zrake.
Od mirođije se priprema čaj. Jednu kafenu kašičicu izmrvljenog semena preliti sa 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji 10-15 minuta, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja između obroka.


Mirođija se koristi kao začin u ishrani.
Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Komentariši sa BLOGGER profilom
  • Facebook Komentariši sa FACEBOOK profilom
  • Disqus Komentariši koristeći Disqus

Нема коментара :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]