Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Gajenje kaktusa u julu



   Kad su sparni dani i kaktusima je većinom prilično toplo. Tada provetravamo što češće i danju i noću. Supstrat se brzo suši, zato dobro zalivamo, i to uveče, kad biljke nisu previše zagrejane suncem. Ako se kaktus gaju i neguje na granulovanoj podlozi, možemo ostaviti hranljivi rastvor ili vodu za zalivanje da stoji u činijama dva-tri dana, sve dok slobodno ne ispare. Kad opazimo da je rast kaktusa usopren znači da počinje doba letnje stagnacije. Sada opreznije zalivamo zato što u stagnaciji koren ne radi potpuno, pa bi lako mogao da ugine. Truljenje se ponekad tako brzo širi da ne ostane ništa što bi se moglo spasiti. Najviše su ugrožene rebucije, lobivije, i parodije koje su poreklom sa visinskih položaja.

  

   Sandučići sa sejanicama su takođe u opasnosti. U vreme najvećih sparina počinje da deluje trulež korenovog vrata. Najviše su ugrožene biljke koje se nalaze u humusnom supstratu. Kad opazimo
trulež, odmah izvadimo sve sejanice iz zaraženog sandučeta, ostavimo korenje da se prosuši, a ako postoji mogućnost stavljamo ih nekoliko dana u hladnjaču gde je temperatura 3-4 stepana Celzijusa. Najbolje je da ih ostavimo nezasađene sve dok ne zahladi. Kada nastanu hladnije večeri, rast se obnavlja. Svim biljkama godi kad na njih nekoliko sati pada kiša, pogotovo kad je blaga i topla. Jača kiša ne bi im nanela neku veću štetu, ali bi ih isprskala zemljom, blatom. Posebno je za biljke koje gajumo u hidroponskoj isitnjenoj podlozi važna ovakva kiša, zato što kiša spere sve neiskorišćene rastvorene soli, Posle toga dolazi redovno zalivanje hranljivim rastvorom.





„Gajenje kaktusa“, Zdenek Fleischer – Dr. Bohumil Schultz, izdanje Nolit, 1983.


Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Komentariši sa BLOGGER profilom
  • Facebook Komentariši sa FACEBOOK profilom
  • Disqus Komentariši koristeći Disqus

Нема коментара :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]