Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Gajenje kaktusa u avgustu



   U prvoj polovini ovog meseca nega i gajenje kaktusa se ne razlikuje od nege krajem jula. Petanesti avgust je poslednji rok za kalemljenje, mada je bolje taj posao obaviti ranije. 
Kasni kalemi prirastaju ali nikada dobro ne narastu. Zato počinje najpovoljnije vreme za jesenju setvu.


   Cvetovi polako nestaju sa kaktusa, ali zato zri sve više plodova. Seme sakupljamo, čistimo i ostavljamo u vrećice. Tek ubrane semenke najbolje klijaju. Zato ne odlažemo setvu onih vrsta koje nameravamo da razmnožimo. Kaktusi sada imaju najlepše i najduže bodlje. Pojavljuju se gusta biljna vlakna. Biljke sazrevaju i pripremaju se za zimski odmor. Taj proces potpomažemo na taj način što
prostor stalno provetravamo i ako je moguće biljke negujemo bez stakla, na otvorenom.


   U avgustu se ponekad upravo epidemijski razmnožavaju štetočine, uglavnom vaši. Prskanje obavljamo najbolje nekim od organofosfata na primer FOSFOTIONOM E – 50. koristimo se aparatom za prskanje voćaka. Prskanje izvodimo u intervalima, svakih 10 dana i to kad nema vetra i kad ne sija sunce.
   Epifite, koje smo tokom leta držali u hladovini, krajem ovog meseca prenosimo na sunce, Zigokaktusi počinju novi rast. Tako se završava period njihovog vegetacionog mirovanja, i od tada održavamo njihov rast, kako bi stvorili nove članke i bogato cvetali.
   Pri gajenju na granulovanoj podlozi, krajem meseca biljke još jednom zalijemo rastvorom hranljivih materija. Ubuduće ćemo ih zalivati samo mekom vodom, ili uz dodavanje kiselog kalijevog fosfata, koji potpomaže dozrevanju tkiva.  
   Ariokarpuse premeštamo na najsunčaniji položaj, jer treba uskoro da procvetaju.

„Gajenje kaktusa“, Zdenek Fleischer – Dr. Bohumil Schultz, izdanje Nolit, 1983


Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Komentariši sa BLOGGER profilom
  • Facebook Komentariši sa FACEBOOK profilom
  • Disqus Komentariši koristeći Disqus

Нема коментара :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]