Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Gajenje kaktusa u junu



   Početkom juna meseca, već je lepo letnje vreme, sunčani dani i tople noći. Možemo sada slobodno da skinemo okna stakala sa toplih leja i omogućimo biljkama da iskoriste punu sunčevu svetlost i obilje svežeg vazduha. Tamo gde, usled prisustva pepela i prašine to nije moguće, barem visoko otvaramo prozorska okna na ramovima, ili zaklonimo kolekciju folijama uz obezbeđeno slobodno strujanje vazduha sa obe bočne strane.


   U junu kaktusi obiluju i cvetovima. Otvaraju se stalno novi cvetovi. Pošto jedni cvetaju
izjutru, drugi oko podne, a treći popodne, zbirku pregledamo barem tri puta dnevno kako ne bismo propustili pogodan momenat za oprašivanje. 

  
 Nastavljamo kalemljenje. Prvi prolećni kalemi su porasli dovoljno, tako da ih možemo prekalemiti kako bismo dobili biljku – maticu, a kasnije podloge sa nje. Na ostatke kalema koje smo ostavili na podlogama prekalemimo odrezane terminalne delove podloge da se ne osuše. Kasnije sa njiih odstranimo areole i prisilimo ostatak kalema, iako je veoma tanak, na stvaranje bočnih izdanaka.
   Sada je najbolje za setvu vrsta koje su priviknute na toplije uslove, kao i astrofita. U ovom vremenu se postiže visok stepen klijavosti.
   Zigokaktusi se nalaze u stanju vegetacionog mirovanja.

„Gajenje kaktusa“, Zdenek Fleischer – Dr. Bohumil Schultz, izdanje Nolit, 1983.

Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Komentariši sa BLOGGER profilom
  • Facebook Komentariši sa FACEBOOK profilom
  • Disqus Komentariši koristeći Disqus

Нема коментара :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]