Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Gajenje kaktusa u maju



   Cela kolekcija je u punoj vegetaciji, vegetacione kupe kaktusa su sjajne, svaka biljka ima početke novih bodlji, a mnoge i cvetove. Rebucije i mamilarije nastavljaju da cvetaju tokom celog meseca. Rascvetavaju se i prve gimnokalicije, ostale imaju dobro vidljive pupoljke. Pupoljke zapažamo  kod notokaktusa i mnogobrojnih drugih vrsta. Kada neka biljka sedi, pregledamo koren i s njom postupamo kao sa reznicom ili ga nakalemimo. Provetravamo da ne bismo morali mnogo zasenjavati.



   Glavna teškoća u ovom mesecu su česta zahlađenja. U te dane moramo oprezno zalivati da se ne bi desilo da usled naglog zahlađivanja supstrat postane suviše mokar. Za tih nekoliko hladnih dana i  noći, moglo bi se desiti da
usled preterane vlažnosti supstrata uginu sve mlade žile korena. Rast bi zastao, pa bi prošlo mnogo vremena dok ne ispravimo tu grešku.



   U drugoj polovini meseca, kad  ponovo otopli, otpornije kaktuse možemo premestiti u vrt, ili ih neposredno saditi u leju. Podloge otpornijih vrsta možemo držati na otvorenom. One neće da rastu tako brzo, ali će zato imati čvrsto tkivo i dobro će primiti kaleme. Kada takve biljke premestimo u nešto zaštićeniji prostor, veoma dobro rastu. Epifite takođe možemo preneti u vrt, ali na poluzasenjeno mesto. 
Produžavamo sa pikiranem sejanaca. Svakoga dana kontrolišemo njhovo zdravstveno stanje, pa ako uočimo znakove gljivičnih bolesti, odmah prskamo fungicidima. Nikad ne prskamo u vreme kada su biljke zagrejane od sunca. Kada je lepo, toplo vreme, marljivo kalemimo sejance i veće kaktuse. Svaki dan dobijen u proleće donosi na jesen veći prirast.

"Gajenje kaktusa" Zdenek Fleischer – Dr. Bohumil Schultz, izdanje Nolit, 1983.



Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Komentariši sa BLOGGER profilom
  • Facebook Komentariši sa FACEBOOK profilom
  • Disqus Komentariši koristeći Disqus

Нема коментара :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]