Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Gajenje kaktusa u aprilu



   Početkom aprila, svi kaktusi, moraju se bezuslovno preseliti na letnje stanište u predprozorske posude, terase i hladne leje. Razume se, za ovo ćemo da iskoristimo dan kada je lepo vreme, sa blažom temperaturom spoljnog vazduha. Posebno brižljivo zasenjujemo biljke koje su do tad bile u prostorijama, gde su imale neuporedivo manju svetlost, pa ih na obilje svetlosti treba postepeno privikavati. To, u još većoj meri, važi za kaktuse koji su prezimili u potpunom mraku. 
Zalivamo ih umereno, i to kad su dani sunčani. Ako je oblačno, ne zalivamo. 
Pošto su noći hladne, provetravamo prema potrebi, kada je vreme toplo i to uvek samo kratko vreme. U zatvorenoj prostoriji, gde je vazduh vlažan i gde je toplo, kaktusi se bolje ožiljavaju i brže upijaju vodu. 
Ako podloge već rastu, možemo pristupiti kalemljenju lanjskih sejanica, iz jesenje setve. Kalemimo samo kad je, takozvano, kalemarsko vreme – znači kad je toplo i suvo. Sad je najbolje vreme za kalemljenje većih sadnica i podloga, na EREOCEREUS JUSBERTII, koji prima kaleme samo kad nije u punoj vegetaciji. Sve kaleme stavljamo u tople, suve i  zasenjene uslove, kako bi se što pre zacelile rezne rane i biljke imale dobre uslove za rast. Otprilike posle jedne sedmice odstranjujemo gumice.


    U drugoj polovini aprila, ako je lepo vreme, možemo pristupiti setvi većine vrsta kaktusa. Posebno je zgodno sejati u tegle, zato što seme klija čim se stvori optimalna toplota. Radimo sa najvećom pažnjom, kao da smo u laboratoriji. Krajem meseca počinju
da cvetaju rebucije i mamilarije. Čuvamo ih po mogućnosti od preterane vlažnosti, jer bi polen mogao da se ovlaži, a oprašivanje ne bi uspelo. Polen prenosimo nežnom četkicom.




„Gajenje kaktusa“ Zdenek Fleischer- Dr Bohumil Schultz, izdanje Nolit, 1983.


Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 коментар :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]