Lovor
Lovor ima lep oblik, aromatičan je i nema mnogo zaheva za održavanje, idealan je za saksije i žardinjere.
OREZIVANJE – Lovor u saksiji sporo raste, neophodno je jedno
orezivanje godišnje u aprilu ili maju, krajem jula treba orezivati samo
krošnju. Lišće sa orezanih grana može da se korisi kao začin u jelima ili za
čajeve.
ZEMLJA – Koren lovora se dobro prihvata u svakoj zemlj, a
najviše mi prijaju viskokokvalitetna zemlja za saksijske biljaka koja dobro
drži vodu i hranljive materije i neće da ispuca tokom suše.
ĐUBRIVO – Lovor ne cveta bujno tako da može da se
prehranjuje đubrivom koje sadrži mnogo azota.
STANIŠTE – Lovoru prija i zasenjeno i sunčano mesto.
Lovor raste kao nisko drvo ili žbin, a u prirodi može da
dostigne visinu i nekoliko metara. Ima tamnozelene listove, cvetovi su mu
zelenkasti a cveta svaka tri-četiri meseca, plodovi su tamnoplavi i koštunjavi. Listovi se beru tek kada se potpuno razviju i postanu
kožasti, u suprotnom će da pocrne. Plodovi u obliku bobica beru se u ponoj
zrelosti i koriste se za
spravljanje lekovitog ulja. Listovi lovora, kad su sveži, bogati su vitaminom C, u sebi ima i vitamina A, sadrži i niacin, piridoksin, pantotensku kiselinu i riboflavin koji popmaže u sintezi enzima koji regulišu metabolizam i regulišu funkcionisanje nervnog sistema. Lovor u sebi sadrži i minerale magnezijum, cink, bakar, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan i selen.
spravljanje lekovitog ulja. Listovi lovora, kad su sveži, bogati su vitaminom C, u sebi ima i vitamina A, sadrži i niacin, piridoksin, pantotensku kiselinu i riboflavin koji popmaže u sintezi enzima koji regulišu metabolizam i regulišu funkcionisanje nervnog sistema. Lovor u sebi sadrži i minerale magnezijum, cink, bakar, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan i selen.
Lovor kao:
Začin
Lovorov list se koristi kao začin u pečenjima, raznim
sosovima, pasulju, kiselom kupusu, ribljim marinadama, kiselim paprikama i
kiselim krastavcima. Jelima se dodaje zvbog prijatnog mirisa i ukusa i zbog
poboljšanja probave. Ne treba da se stavlja previše, jer ako se pretera jelo
može da postane gorko.
Analgetik
List lovora ima antiseprtičko dejstvo, poboljšava probavu, sprečava
stvaranje gasova u crevima, jača apetit.
Poznat je kao sredstvo za iskašljavanje, koristi se u lečenju prehlade i
hroničnog bronhitisa. Ublažava reumatske tegobe i gihta, sadrži eterična ulja
pinona i cineole koji ublažavaju bolove i upalu. Ima snažno analgetsko i
protivalergijsko delovanje zahvaljujući eteričnim uljima koja sadrži. Čisti
limfni sistem, pomaže u lačenju proširenih vena i kao antiseptik kod gripa.
Čaj protiv gihta
Pet listova lovora sitno iseckajte i prelate ih sa 5 dl
ključale vode. Prokuvajte ih pet minuta na blagoj vatri. Sklonite sa šporeta,
prekrite i ostavite da stoji do ujutru. Čaj procedite i pijte na svakoh sat
vremena po jednu supenu kašiku čaja. Uveče pripremite novu količinu čaja uza
naredni dan. Uzimajte ga tri dana u kontinuitetu. Tretman može da se ponovi tek
za šest meseci..
Čaj je veoma jako sredstvo koje odstranjuje štetne kristale
iz zglobova.
Tokom ova tri dana nemojte da konzumirate meso i alkoholna pića
Tokom ova tri dana nemojte da konzumirate meso i alkoholna pića
NAPOMENA Osobe koje imaju čir na želucu i dvanestoplačanom crevu ne smeju da koriste ovaj čaj.
Čaj protiv gripa i bronhitisa
Sitno iseckajte tri lovorova lista i prelijte ih sa 2.5 dl vode, kuvajte 10
minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite poklopljeno da odstoji desetak minuta,
nakon toga možete da procedite čaj, dodate limunov sok i dve kašičice meda.
Pijte ga dva-tri puta dnevno.
Sitno iseckajte tri lovorova lista
Recite nam Vaše mišljenje
Нема коментара :