Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Lovor

 
Lovor ima lep oblik, aromatičan je i nema mnogo zaheva za održavanje, idealan je za saksije i žardinjere.

OREZIVANJE – Lovor u saksiji sporo raste, neophodno je jedno orezivanje godišnje u aprilu ili maju, krajem jula treba orezivati samo krošnju. Lišće sa orezanih grana može da se korisi kao začin u jelima ili za čajeve.
ZEMLJA – Koren lovora se dobro prihvata u svakoj zemlj, a najviše mi prijaju viskokokvalitetna zemlja za saksijske biljaka koja dobro drži vodu i hranljive materije i neće da ispuca tokom suše.
ĐUBRIVO – Lovor ne cveta bujno tako da može da se prehranjuje đubrivom koje sadrži mnogo azota.
STANIŠTE – Lovoru prija i zasenjeno i sunčano mesto.


   Lovor raste kao nisko drvo ili žbin, a u prirodi može da dostigne visinu i nekoliko metara. Ima tamnozelene listove, cvetovi su mu zelenkasti a cveta svaka tri-četiri meseca, plodovi su tamnoplavi i koštunjavi. Listovi se beru tek kada se potpuno razviju i postanu kožasti, u suprotnom će da pocrne. Plodovi u obliku bobica beru se u ponoj zrelosti i koriste se za
spravljanje lekovitog ulja. Listovi lovora, kad su sveži, bogati su vitaminom C, u sebi ima i vitamina A, sadrži i niacin, piridoksin, pantotensku kiselinu i riboflavin koji popmaže u sintezi enzima koji regulišu metabolizam i regulišu funkcionisanje nervnog sistema. Lovor u sebi sadrži i minerale magnezijum, cink, bakar, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan i selen.

Lovor kao: 

Začin
   Lovorov list se koristi kao začin u pečenjima, raznim sosovima, pasulju, kiselom kupusu, ribljim marinadama, kiselim paprikama i kiselim krastavcima. Jelima se dodaje zvbog prijatnog mirisa i ukusa i zbog poboljšanja probave. Ne treba da se stavlja previše, jer ako se pretera jelo može da postane gorko.

Analgetik
   List lovora ima antiseprtičko dejstvo, poboljšava probavu, sprečava stvaranje gasova u crevima, jača apetit.
   Poznat je kao sredstvo za iskašljavanje, koristi se u lečenju prehlade i hroničnog bronhitisa. Ublažava reumatske tegobe i gihta, sadrži eterična ulja pinona i cineole koji ublažavaju bolove i upalu. Ima snažno analgetsko i protivalergijsko delovanje zahvaljujući eteričnim uljima koja sadrži. Čisti limfni sistem, pomaže u lačenju proširenih vena i kao antiseptik kod gripa.

Čaj protiv gihta
  Pet listova lovora sitno iseckajte i prelate ih sa 5 dl ključale vode. Prokuvajte ih pet minuta na blagoj vatri. Sklonite sa šporeta, prekrite i ostavite da stoji do ujutru. Čaj procedite i pijte na svakoh sat vremena po jednu supenu kašiku čaja. Uveče pripremite novu količinu čaja uza naredni dan. Uzimajte ga tri dana u kontinuitetu. Tretman može da se ponovi tek za šest meseci..
  Čaj je veoma jako sredstvo koje odstranjuje štetne kristale iz zglobova.
Tokom ova tri dana nemojte da konzumirate meso i alkoholna pića

NAPOMENA Osobe koje imaju čir na želucu i dvanestoplačanom crevu ne smeju da koriste ovaj čaj.

Čaj protiv gripa i bronhitisa
  Sitno iseckajte tri lovorova lista  i prelijte ih sa 2.5 dl vode, kuvajte 10 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite poklopljeno da odstoji desetak minuta, nakon toga možete da procedite čaj, dodate limunov sok i dve kašičice meda. Pijte ga dva-tri puta dnevno.
Sitno iseckajte tri lovorova lista


Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Komentariši sa BLOGGER profilom
  • Facebook Komentariši sa FACEBOOK profilom
  • Disqus Komentariši koristeći Disqus

Нема коментара :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]