Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Gajenje kaktusa u novembru i decembru



   Sada i u stakleniku ima malo svetlosti, kaktusi u ovo vreme ne smeju da rastu. Zato u staklenicima snižavamo temperaturu na 8 - 10 stepeni Celzijusa. Za vrste koje vole toplotu zagrevamo ih više. 
Sve što se još nalazi u toploj leji preseljava se u zimovnik. 
Ako skraćujemo korenje, treba u novembru povaditi biljke iz zemlje, ostaviti ih nekoliko dana na toplom mestu da se supstrat prosuši. Supstrat se odstrani, korenje skrati, a kad rane zarastu, kaktuse ostavimo tako da se žile korena ne savijaju – i prenesu se na mesto gde će ostati sve do proleća. 


   Biljke možemo pojedinačno zaviti u papir i smestiti u korpu ili kofer. Ako za vreme zime ostavljamo biljke u podrum, moramo ga najpre okrečiti da bismo uništili klice, gljivice
i plesni. Nikad ne smeju u istoj prostoriji biti i krompiri. Sadnice do veličine trešnje ostavljamo posađene u plitkim činijma. Isto tako i kalemljene biljke je bolje ostaviti zasađene i samo povremeno ovlažiti supstrat.


   Za kaktuse koji su smešteni u suvim i hladnim prostorijama i nalaze se u fazi mirovanja, sada je porebna samo minimalna nega. Otprilike jednom sedmično ih pregledamo, pa ako uočimo početak truleži odmah odsecamo napadnuti deo kaktusa, pošto smo odstranili napadnuto tkivo, ranu posipamo aluminijumskim prahom, a biljku stavimo na radijator. Možemo pokušati da je spasemo kalemljenjem, za tu svrhu je najpogodniji kao podloga TRICHOCEREUS PACHANOI.
   Uz sve to proučavamo stručnu literaturu, dovršavamo evidenciju kolekcije, nastojimo da na vreme poručimo seme i sastavljamo registar biljaka za razmenu.


Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Komentariši sa BLOGGER profilom
  • Facebook Komentariši sa FACEBOOK profilom
  • Disqus Komentariši koristeći Disqus

Нема коментара :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]