Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Gajenje kaktusa u januaru



  Tokom januara, usred zime, svi nadzemni kaktusi moraju biti u stanju mirovanja. Naša briga se ograničava na to da temperatura u zimovniku ne pada ispod kritične tačke, za većinu kaktusa 3-5 stepeni. U dane bez mraza provetravamo ali čuvamo biljke od promaje. Jednom sedmično ih pregledamo i ako opazimo neku trulež odmah napadnutu biljku izolujemo i pružamo joj odgovarajuću negu. Istvremeno pazimo da se ne razviju štetočine. U toplijem staništu je glavna opasnost od grinja, vlaknastih i štitastih vaši. Otkrivene štetočine treba odmah uništiti.

   
  Kaktuse priviknute na toplije uslove, kao i one koji zimi rastu i cvetaju, vrste RHIPSALIS i ZYGOCACTUS, ostavljamo u toplijim prostorijama, a supstrat održavamo u umerenoj vlažnosti. Biljke koje nameravamo da presadimo, vadimo postepeno iz zemlje, ukoliko to već ranije nismo učinili. Suviše dugo korenje skraćujemo, a bolesne
delove korena odstranjujemo. Tad ostavimo kaktuse dva dana u toploj i suvoj prostoriji, pa ih zatim stavimo u prazne lonce za cveće i ostavimo da miruju. 


  U januaru sejemo parodije i rebucije na sobnoj temperaturi. U drugoj polovini januara možemo sejati i osale vrste, s tim da pojačamo temperaturu. Kontrolišemo da toplota ne bude ni suviše jaka ni suviše slaba. Sada je glavni momenat da izradimo plan sađenja i odredimo broj sandučića, činija i lonaca. Sandučiće možemo sami napraviti, ili ih pravovremeno poručiti. Opravljamo razne sudove van prozora i na terasama ili pravimo nove.

Reference:
„Gajenje kaktusa“ Zdenek Fleischer- Dr Bohumil Schultz, izdanje Nolit, 1983.



Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Komentariši sa BLOGGER profilom
  • Facebook Komentariši sa FACEBOOK profilom
  • Disqus Komentariši koristeći Disqus

Нема коментара :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]