Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Difenbahija


Difenbahija je ukrasna sobna biljka, lako se uzgaja, ima dekorativne listove i zbog tih osobina vrlo je popularna.




Održavanje i nega – Difenbahiji prija svetlost, ali ne voli dirktno sunce, mora da bude udaljena od prozora i najbolje je da se nalazi u severnim delovima stana. Potrebna količina svetlosti zavisi od vrste difenbahije, što su im šare na listovima jače i izraženije to im
je potrebno više svetlosti, dok jednobojne zahtevaju manje svetlosti.
Ako preteramo sa izlaganjem svetlosti, na listovima mogu da se pojave opekotine. Veličina listova zavisi od količine svetlosti, više svetlosti veći su joj listovi I obrnuto.

Osnovne karakteristike – Ima prelepe listove u nijansama zelene boje, od jednobojnih do šarenih. Prirodno gubi dosta starih listova koji su pri dnu stabla biljke, ali se brzo obnavljaju tako što na vrhu biljke izrastaju novi listovi.

Saveti za gajenje – Minimalna temperature u zimskom periodu koje treba obezbediti difenbahiji je od 15 - 19 stepeni.
U slučajevima kada je temperatura veća, potrebno je povećati vlažnost vazduha kako bi biljka lepo napredovala. U tim uslovima zimi može da napreduje i na temperaturi do 24 stepena celzijusa.
Na nižim temperaturama zemlja treba da bude relativno suva, a biljku oprezno postepeno izlažemo svetlosti, nikako odjednom.
Napomena: Ako se temperatura spusti ispod 10 stepeni, biljka može da propadne, listovi joj opadaju a stablo počinje da truli. Ako je duže izložena niskoj temperaturi teško može da se oporavi.
Difenbahiji je potrebna vlažnost vazduha i prihranjivanje preko listova (folijarno), zbog toga je neophodno da se stalno orošava mlakom vodom bez krečnjaka. Za orošavanje je najbolje da koristite raspršivač koji treba da bude čist s obzirom da su listovi osetljivi na gljivice
Listove biljke je neophodno povremeno brisati vlažnom krpom da se na nju ne bi skupljala prašina.
Napomenuli smo da je gubljenje starih listova uobičajena pojava, ali ako počnu da opadaju mladi listovi u pitanju je neki problem.
Ako zbog opadanja starijih listova difenbahija postane neugledna, odrežite je na oko desetak centimetara iznad zemlje i ona će početi ponovo da napreduje, ali nemojte baciti odrezan deo, jer možete i njega ožiliti jednostavnim potapanjem u čašu sa vodom, a ukoliko je odrezai deo elik isecite ga na nekoliko delova, ali tako da je svaki deo veličine od 15-20 cm. odnosno da svaki ima 2-3 okca iz kojih će se razviti novi delovi biljke.
Ne voli blizinu radijatora i grejalica, mesta na kojima je promaja i često premeštanje, zbog toga mogu na listovima da se pojave braon fleke i njihovo opadanje.

Zalivanje –Tokom proleća i leta difenbahiju zalivajte mlakom odstajalom vodom 2-3 puta nedeljno a preko zime na oko nedelju dana.
Ovo sobno cveće ne podnosi preterano zalivanje, pa biljku zato posle zalivanja ocedite i vratite u suvu tacnu. Zalivajte je tek onda kada se zemlja osuši, ali ne potpuno. Kada počnu da se pojavljuju mladi listovi, biljku prihranite i malo više zalivajte.

Prihrana – Difenbahiju treba prihranjivati tečnim ili folijarnim đubrivima. Na proleće i u leto prihrana je potrebna na svake dve nedelje.

Presadjivanje – Da bi se difenbahija uspešno gajila, neophodno je da se presađuje jednom godišnje, raste relativno brzo i potrebno joj je više prostora za korenovi sistem. Presađuje se u proleće u saksiju koja je za dva broja veća od prethodne.
Na dno saksije obavezno stavite drenažni sloj, komadiće šljunka ili stiropora da se voda manje zadržava u saksiji. Zemlja u koju se biljka presađuje treba da bude rastresita i bogata humusom.

Razmnožavanje – Difenbahija se najlakše razmnožava reznicama koje se dobijaju odsecanjem iznad starog lisnog čvora. Dobra reznica ima tri-četiri lista, neophodno je da se prvo prosuši i posle par dana stavi u mešavinu vlažne zemlje i peska na temperaturi između 21 i 24 stepena.
Reznicu možete staviti i u vodu da prvo ožili, a onda zasaditi u kompost.

Napomena – Difenbahija može da bude opasna jer je otrovna biljka. Kada se odseca stabljika iz nje curi otrovan sok, zbog toga je neophodno da koristite zaštitne ruakvice. Sok iz difenbahije često može da se pojavi i kao kapljica na vrhu listova.
Međutim veliki broj sobnih biljaka je izuzetno otrovan, ali se gaji i retko se dešavaju neprijatni događaji.

Bolesti – Difenbahiju može da napadne crveni pauk, a posledica toga su žuti listovi i pojava paučine sa donje strane. U tom slučaju povećajte vlažnost vazduha u prosotoriji i isprskajte biljku “akaricidom”. Ako primetite vunaste vaši, pokušajte da problem rešite tako što ćete ih skinuti parčetom vate koje ste potopili u alkohol. Ako ne pomogne, moraćete da upotrebite insekticid.




Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Komentariši sa BLOGGER profilom
  • Facebook Komentariši sa FACEBOOK profilom
  • Disqus Komentariši koristeći Disqus

Нема коментара :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]