Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Gajenje kaktusa u martu

  

   U staklenku već počinje puna vegetacija. Za lepog, toplog, vremena prvi put zalivamo po mogućstvu toplom vodom. Probamo da li u vodi možemo da držimo ruku pa tek onda kropimo biljke. Za kaktuse koje držimo u stanu biće korisno da ih pomerimo na osunčamo meseto ili barem bliže prozoru. Stalno ih držimo na suvom, a ako imaju više svetlosti, mogu da imaju i više toplote koja podstiče stvaranje zametaka korena. Početak ovog meseca je najbolje vreme za sterilzaciju zemlje proparivanjem.



    Pre sađenja je moramo ostaviti 14 dana na vazduhu da se odmori. Ako kaktusi krajem marta već imaju začetke korena, sadimo ih i od tog časa održavamo vlažan supstrat. Došlo je vreme i za rast kaktusa na vanprozorskim ispustima, balkonima, terasama.
   Sejanice sejane u januaru i februaru često pregledamo. Ako su se na površini supstrata pojavila
fina vlakanca plesni, odmah ih jednim drvcetom odstranimo i orošavamo bilo rasvorom 1,5% HERYLA 80 ili još bolje 0.2-0,3% rasvorom sredstva koje sadrži KAPTAN.


   Ukoliko je u pitanju jači napad, ostavimo supstrat da se prosuši, a sejanice oprezno prepikiramo. Setvenu posudu sa ostacima semena premestimo na suvo mesto, a u avgustu okušamo sreću sa doklijavanjem.
   Opasnost od oprljivanja je velika. Sunce je još veoma visoko. Zato je najbolje da prozorska okna na staklenicima i toplim zastakljenim lejama dobo okrečimo. Ako se ipak poneka biljka ožegne, premestimo je u hlad, da se ožeženi deo zaceli.

Reference:
„Gajenje kaktusa“ Zdenek Fleischer- Dr Bohumil Schultz, izdanje Nolit, 1983.


Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 коментар :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]