Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Bendžamin

   
Red Ficusa, pa i red Ficus lyrata, pripadaju familii Moraceae, obuhvata 850 vrsta, raznog drveća, žbunja, penjačica, poluepifiat, najčešći i najpoznatiji fikus je smokva.
   Bendžamin je poreklom iz jugoistočne Azije i Australije i jedna je od najcenjenijih i najrasprostranjenijih ukrasnih kućnih biljki.
   U prirodi dostiže visinu od 30 m, ima gusto razgranato drvo, tanke grančice, povijene, sa kožnatim i sjajnim listovima. Koji mogu biti dužine od 4 do 12 cm, u zavisnosti od vrste.


    
   U područjima sa toplom klimom može da rase i u parkovima, a kod nas je isključivo sobna biljka. Odgovara joj sunčani položaj sa dosta svetla, a ne i direktno jako sunce, od koga dobija opekotine na listovima, najbolje uspeva u senci i polusenci. Ne podnosi promaju i treba da stoji dalje od ulaznih vrata i klima uređaja. 
   Bendžamin treba umereno zalivati leti a zimi smanjiti zalivanje i paziti da se biljka ne osuši. Saksija ne sme
da dodiruje vodu u podmetaču da korenje ne bi trunulo. Osetiljva je na hladnoću i preteranu sušu. Ukoliko dođe do nagle promene svetlosti, osetljivi listovi opadaju. Ne voli da se premešta u stanu što takođe može da dovede do opadanja listova, kad se prilagodi novim uslovima listovi ponovo počinju da rastu.

  
  Danas se gaje brojne kultivare vrste Bendžamina, među kojima su "Danielle", "Naomi", "Exotica", "Golden King" i mnogi drugi. Imaju listove različitih boja I šara,  ali se njihova boja kreće od svetlo do tamno zelene. U poslednje vreme sreću se sa upletenim stablima, što ih čini atraktivnim.
   Kod presađivanja, na dnu posude treba da se stavi debeo sloj drenaže, a presađivanje bi trebalo da se obavlja svake treće godine. Svake godine bi bilo dobro da se promeni gornji sloj zemlje u debljini 2-3 cm. Odgovara mu humusna zemlja sa dodatkom peska i dobrom drenažom da bi višak vode mogao da se ocedi.
   Bendžamin voli da mu se prska lišće što je i folijarno prehranjivanje, a i obezbeđivanje dovoljne vlažnosti. Obavezno sa lišća brisati prašinu, vlažnom i mekom krpicom ili sunđerom.


    Tokom zime dolazi do opadanja lišća i do 30%, ne odgovara mu suv vazduh, što je često posledica grejanja tokom zime. Trebalo bi da je udaljen bar 2 m od grejnog tela, ne odgovara mu ni  neredovno zalivanje.
    Fikus bendžamin je omiljena sobna biljka a uz malo sreće, nege i brige, može da postane pravo tropsko drvo u stanu i da poraste preko 2 m.
    Može da se razmnožava orezanim vrhovima stablljike. Reznicu dugu oko 10 cm, sa dva para listova, staviti u zemlju do samih listova, zatim je staviti da stoji na toplom i svetlom mestu i redovno je zalivati i ubrzo će da se pojave mladi listići.
   Prehranjivanje je jednom mesečno i to samo tokom leta, koristi se đubrivo za sobne biljke razblaženo u vodi, a  povremeno u vodu može da se doda i preparat sa gvožđem, da bi listovi zadržali lepu i sjajnu zelenu boju.
   Ako se tokom zime pojave suve grančice, treba ih odrezati. Takođe mu prija manje orezivanje i na taj način možete da ga oblikujete. Ako je previsok možete da mu odrežete vrh, kako bi se širio u stranu u obliku grma. Na rezovima  se pojavljuje bela tečnost i nije poželjno da dođe u kontakt sa kožom jer izaziva svrab. Posle orezivanja obavezno dobro oprati ruke.
   Otporan je na boleti i štetočine, jedino su opasne štitaste vaši. Njih možete da odstranite, ako nije mnogo napadnut, vlažnom vatom, a ako jeste mora da se koriste odgovarajući pesticidi. Još jedan neprijatelj Bendžamina je crveni pauk koji može da se odstrani samo insekticidima.
   Životni vek bendžaminaje od 2 do 15 godina.


Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Komentariši sa BLOGGER profilom
  • Facebook Komentariši sa FACEBOOK profilom
  • Disqus Komentariši koristeći Disqus

Нема коментара :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]