Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Afrički ljiljan


    Afrički ljiljan, agapantus, tokom zime može da se čuva na svetlom mestu, u tom slučaju         zadržava listove i cveta od juna. Ukoliko se drži na tamnom mestu listovi Afričkog ljiljana       venu i niču novi, a cvetanje počinje u kasno leto. 



-          OREZIVANJE – Svi ošećeni i osušeni listovi treba da se odseku što bliže stabljici. Nikako nemojte da ih kidate. Stabljika sa cvetovima treba da se odseče čim cvetovi počni da venu. Cvetovi su mu najčešće ljubičaste boje, a mogu biti i beli i ružičasti.
-          ZEMLJA – Afrički ljiljani se ne presađuju svakog proleća, jer
slabije cvetaju. 
      Razmnožava se deobom u martu i aprilu.
-          ĐUBRIVO – Snabdevanje biljke hranljivim materijama treba da bude oskudna. Biljka neće da cveta ako je zemlja previše nađubrena. Najbolje je da se đubri tečnim đubrivom, četiri puta tokom leta.


-          STANIŠTE – Afričkom ljiljanu najviše prija mesto sa mnogo sunca, a dobro uspeva i u senovitim mestima. U toplim primorskim krajevima može da se uzgaja na otvorenim sunčanim mestima a treba da bude zaštićen od hladih vetrova i ranih mrazeva. Pogodni su za uzgajanje u ukrasnim saksijama koje ne treba da budu velike. Najbolje je kad korenje preraste saksiju u kojoj je posađen. Saksija treba da bude pogodna da iz nje izađe višak vode prilkom zalivanja.


Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 коментара :

  1. Molim Vas da mi pomognete. I am africki ljiljan vec 4-5godina I necveta. Citam na netu sta mu odgovara I pridrzavam se.
    Hvala na odgovoru

    ОдговориИзбриши


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]