Kalendar radova u kaktusarstvu

[Kaktusi][bleft]

Saksijsko cveće

[Saksijsko cveće][twocolumns]

Afrička ljubičica


  Mnogi misle da je Afrička ljubičica zahevna za gajenje, a ona je vrlo zahvalna biljka koja cveta tokom cele godine i lako se razmnožava. Dovoljno je list staviti u vodu nekoliko dana da se ožili.
   Poreklom je iz Tanzanije. U 19. veku doneta je u Nemačku. Postoji oko 20 vrsta, a cveta u raznim bojama, najčešće su ljubičasta, plava, bela i ružičasta.


   Mnoge vrste Afričke ljubičice su zaštićene zato što nestaje njihovo prirodno stanište.
   Idealna je za gajenje u stanu jer zauzima malo mesta, sadi se u malim saksijama i više vrsta može lako da se grupiše na jednom mestu. Ako raznim bojama cvetova, dodamo i mogućnost da se posadi u lepim ukrasnim saksijama, u stanu možemo da dobijemo prelep šareni kutak koji osvežava prostor raznim bojama.
   Za gajenje afričkih ljubičica najbolje je da sami napravite supstrat. Pomešajte treset, vermikulit i perlit
u jednakim merama, ali dobro uspeva i u klasičnoj zemlji za cveće koja može da se kupi u cvećarama.

    
   Za gajenje afričke ljubičice najbitnije je zalivanje. Zahtevna je jer traži mlaku vodu koja je odstojala najmanje 48 sati. Prilikom zalivanja voda ne sme nikako da dođe u kontakt sa lišćem jer nastaju mrlje od kojih mogu da se razviju razna oboljenja. Zalivaju se tek kada je površina supstrata suva ali mora da se proverava jer supstrat ne sme popuno da se osuši ni da bude potpuno vlažan. Može da se zaliva i sipanem vode u tanjirić ispod saksije.
   Stanište afričke ljubičice je na svetlom senovitom mestu. Vole svetlost ali im ne prija direktno sunce, uvek moraju da budu u hladu. Ako su prozori u stanu okrenuti ka suncu ljubičice moraju da budu udaljene od njega. Tokom dana ptrebno joj je barem osam sati svetla. Poželjno je da se redvno okreće kako bi svi listovi podjednako bili izloženi svetlu, to omogućava da biljka ravnomerno cveta sa svih strana. Količina listova i cvetova na biljci najbolje pokazuje da li ona ima malo ili previše svetla. Ako ima malo svetla biće manje listova i cvetova a ako ima više svetla listovi pri dnu biljke biće debeli i kompaktni.
Kada cvetovi počnu da venu odmah se moraju odstraniti sa biljka da bi se stvorilo mesto za nove, samo tako će afrička ljubičica da cveta preko cele godine.


Recite nam Vaše mišljenje
  • Blogger Komentariši sa BLOGGER profilom
  • Facebook Komentariši sa FACEBOOK profilom
  • Disqus Komentariši koristeći Disqus

Нема коментара :


Prodaja

[Prodaja][list]

Prijatelji bloga

[Prijatelji bloga][grids]

Zanimljivo

[Zanimljivosti][bsummary]

Vrtovi

[Moj cvetni vrt][list]