Mirođija
Latinski naziv za mirođiju je Anethum graveolens L. (Apiaceae)
Stabljika je okrugla, šuplja, tanko izbrazdana, u gornjem delu razgranata.
Stabljika je okrugla, šuplja, tanko izbrazdana, u gornjem delu razgranata.
Cvetovi su sitni i žuti, a
plod je jajast, mrkožut, sa pet rebara.
Poreklom je iz jugoistočne
Azije.
Mirođija se gaji.
Lakoviti deo biljke je
osušen plod Anethi fructus) i nadzemni deo (Anethi herba).
Plod mirođije sadrži do 4% etarskog ulja,koje sadrži karvon i dilapiol, kafenu i hlorogensku kiselinu, masno ulje, kumarine (umbeliferon i skopoletin).
Upotrebljava se kod
poremećenog varenja, za smirivanje grčeva i bolova u organima za varenje, za
olakšavanje izvacivanja gasova i za olakšano izmokravanja.
Kod osetljivih osoba koje su
u kontaktu sa biljkom i biljnim sokovima može da dođe do preosetljivosti na
sunčeve zrake.
Od mirođije se priprema čaj.
Jednu kafenu kašičicu izmrvljenog semena preliti sa 200 ml ključale vode,
ostaviti da odstoji 10-15 minuta, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu
šolju čaja između obroka.
Recite nam Vaše mišljenje
Нема коментара :