Hristov trn
Za Hristov trn, ređe se koristi i naziv Božiji trn. Euphorbia mili, skulentna biljka, poreklom s Madagaskara, odomaćila se u Evropi. Vrlo je otporna i lako se prilagodila na evropsku klimu. Ima preko 2000 vrsta. Stablo je prekriveno sitnim dlačicama, na svakih 3-4 cm izrasta trnje, a i direktno iz stabljike izrastaju listovi.
Prosečna visina biljke je 60 cm, voli puno
svetla tokom celog dana i suvi vazduh i može da izdrži letnje vrućine i zato
joj tokom leta prija boravak na tersama ili u dvorištu. Zalivajte je umereno i
to tek kada se zemlja osuši. Voda ne sme
da dođe u dodir sa listovima i stablom jer onda trule. Đubri se jednom u
dve nedelje sa polovionom preopručene doze.
Zimi je neophodno da se unese u zatvoren prostor
gde je temperatura od 13 do 16 stepeni. Zimsko zalivanje je umereno tek da se
ne osuši korenov sistem. Tokom zime lišće može da joj
opada ako se
previše zaliva ili ako joj je hladno. Kad se voda i temperature regulišu ona lako obnavlja nove listove. Ne voli da se pomera i okreće, što takođe može da dovede do opadanja lišća.
previše zaliva ili ako joj je hladno. Kad se voda i temperature regulišu ona lako obnavlja nove listove. Ne voli da se pomera i okreće, što takođe može da dovede do opadanja lišća.
Hristov trn se u proleće veoma lako
razmnožava, reznicama koje treba skinuti sa biljke oštrim nožem ili baštenskim
makazama. Obavezno koristite rukavice zato što je mleko koje izlazi iz biljke
otrovno. Reznicu obavezno kratko potopite u mlaku vodu da se zaustavi protok
sokova i ostavite da odstoji 24 sata, da rezna rana zaraste, Zatim ih posadite
u supstrat koji je mešavina peska i zemlje, može i u supstrat za kaktuse, Važno
je da zemlja, u kojoj je posađen hristov trn, bude vodopropusna.
Oblik biljke možete da regulišete
orezivanjem. Prirodno raste u vis, a možete i da nakon nekoliko nedelja, kad se
dobro zakoreni, odrežete vrh biljke i da formiorate žbun jer će da pusti bočne izdanke. Cvetovi su brakteje, koje mogu da budu crvene, roze, žute ili bele boje.
Recite nam Vaše mišljenje
Нема коментара :